Isover Teknisk support FAQ

FAQ

Vanliga frågor och svar om byggisolering

Frågor och svar om isolerteori, material, produkter, tilläggsisolering med mera. Om du inte hittar det du söker bland frågorna och svaren nedan, kan du skriva till Teknisk support.

17 resultat

Bristfällig självdragsventilation som ibland leder till imma på vissa fönster. Behöver jag ta upp fler ventiler?

Jag har tänkt tilläggsisolera min vind och har förstått att ventilationen i huset också är viktigt. Mitt hus är byggt 1950 och vi har självdragsventilation som är lite bristfällig för jag får ibland imma på vissa fönster. Räcker det eller behöver jag ta upp fler ventiler?

Sjävdragsventilation fungerar bäst om det är en temperaturskillnad ute och inne, den är som effektivast när det är kallt ute och att det blåser. Den varma inomhusluften är lätt, stiger uppåt och försvinner ut ur huset via kanaler.

Läs mer

Ska man använda en folie när man tilläggsisolerar vindsbjälklag eller är det bra att konstruktionen får andas?

Inomhusluften är alltid fuktigare än utomhusluften på grund av de olika verksamheter man har inomhus. Lufttrycket inomhus kan tillfälligt påverkas av vinden utanför, men ofta beror luftövertrycket på temperaturskillnader och eventuell dålig ventilation. Varm luft stiger uppåt eftersom den är lättare än kall luft (skorstenseffekten) och risken för att varm, fuktig luft ska strömma upp i vindsbjälklaget är stor.

Tätheten är viktig och då är folien (luft-/ångspärren) ett bra hinder. Huset ska givetvis ”andas” men inte genom väggar och tak utan via ventilation. 

Läs mer

Hur ljudisolerar man med mineralull?

Isover tillverkar ljudisolerande produkter som placeras inne i väggar, golv och tak för att minska ljudet som går från ett rum till ett annat. Då man ljudisolerar mellanväggar och mellanbjälklag är det kombinationen av byggnadsdelarnas tunga ytskikt (t.ex. gipsskivor) tillsammans med isoleringen inuti som ger den ljuddämpande effekten.

Ökad isolertjocklek förbättrar ljuddämpningen ytterligare. En vanlig missuppfattning är att tung mineralull dämpar ljud bättre än lätt mineralull. Så är inte fallet för lätta konstruktioner utan det är andra egenskaper som bestämmer ljuddämpningen.

Läs mer

Vad gör man om det är lyhört till grannarna?

Man bygger i princip ett nytt innertak eller en ny innervägg med gips och lätt mineralull, om möjligt skild från den gamla konstruktionen med ca 10 mm mellanrum.

Vi har ofta imma på insidan av fönstret. Varför det och hur blir vi av med det?

Det är den varma, fuktiga inomhusluften som kyls ner mot de kalla fönsterrutorna. Ju fuktigare inomhusluften och ju kallare glasrutan är, desto mer imma blir det. Imma är ofta ett tecken på att du har dålig ventilation inomhus, och det är varken bra för huset eller människan.

Man ska sträva efter att ha ett så gott luftombyte som möjligt. Särskilt i kök, bad- och tvättrum är det viktigt att se till att man har mekanisk frånluftsventilation för att undvika för hög luftfuktighet. 

Vi planerar att ha väldigt mycket fönster i vårt nya hus. Är det till nackdel med tanke på energiförluster?

Fönster är en del av huset och det är där mycket värme släpps ut, vilket är till nackdel vintertid då huset behöver värmas upp. Även sommartid kan det vara problem med för mycket fönster, solinstrålningen skapar nämligen överhettning. Eftersom ett fönster släpper ut 4-10 ggr mer värme per kvadratmet

Läs mer

Vilka är de praktiska skillnaderna mellan olika lambdavärde?

Man kan i stort sett inte isolera för mycket - ju större isolertjocklek, desto lägre energikostnader. Man ska dock tänka på att kraftigt isolerade väggar och bjälklag ger vissa konsekvenser på den kalla sidan av konstruktionen.

Följande tjocklekar rekommenderas: Under platta på mark 200-300 mm. Det finns en tumregel att vid golvvärme bör isolertjockleken minst vara 250 mm. I en krypgrundskonstruktion är isolertjockleken 200-300 mm. En källarvägg kan isoleras både utvändigt och invändigt. Det är mer lämpligt att isolera en källarvägg utvändigt eftersom källarväggen hamnar i en torrare och ...

Läs mer

Vad är lambda-värde?

Värmekonduktivitet är den egenskap som anger hur bra ett material isolerar. Den betecknas med den grekiska bokstaven lambda λ och enheten är W/m·ºC. Lambdavärdet är oberoende av materialets tjocklek. Ju lägre lambdavärde desto bättre isolermaterial.

Isovers glasullsisolering för byggändamål är CE-märkt och har deklarerat lambdavärde i enlighet med den harmoniserade europastandarden SS-EN 13162 "Värmeisoleringsprodukter för byggnader - Fabrikstillverkade mineralullsprodukter (MW) - Egenskapsredovisning".